Coraz częściej w mediach rekomenduje się spożywanie żywności ekologicznej. Czym ona jest i dlaczego jest tak bardzo popularna? Czytaj poniżej.
Co to jest żywność ekologiczna?
Żywność ekologiczna są to produktu, wyprodukowane według określonych zasad rolnictwa ekologicznego. Czyli proces tworzenia produktu był śledzony od początku, do chwili kiedy jest dostarczona do stołu. Pełną odpowiedzialność na produkt ponosi producent i osoba, kontrolująca proces powstania żywności. Są to produkty, które nie miały styczności z nawozami sztucznymi pestycydami.
Jak poznać, że kupuje produkt ekologiczny?
To, że dany produktu jest ekologinczny można poznać po etykietach dołączonych do produktów. Znajdują się tam słowo „ekologiczny”, „bio”, „eko”, „organic”, oraz specjalne logo, które oznacza, że produkt powstał według zasad produkcji ekologicznej. Jeśli więc chcemy mieć pewność, że jedzenie, które kupujemy jest ekologiczne, musimy zwracać uwagę na etykiety – tylko to daje nam gwarancję, jakości danego produktu.
Dlaczego warto kupować produkty ekologiczne?
Jeśli chcemy dbać o swoje zdrowie, to powinniśmy spożywać produkty ekologiczne, które jak udowodniono naukowo są zdrowsze niż zwykła żywność. Ekologiczne jedzenie posiada w sobie mniej rakotwórczych substancji, metali ciężkich i jest bogatsze w witaminy. Wszystkie warzywa i owoce pochodzą z ekologicznej hodowli, dlatego nie tracą one składników odżywczych, tak jak ich odpowiedniki ze zwykłych upraw. Dużym walorem jest także jakość smaku, takich produktów, który jest bardziej wyraźny i świeży. Jeśli więc zależy nam na długim i zdrowym życiu, warto spożywać ekologiczną żywność.
Mam wrażenie, że obecnie coraz więcej osób ma świadomość w tego typu tematach.
Nie przywiązywałem raczej wagi do produktów eko, ale chyba zainteresuję się mocniej tym tematem.