Jest to ekonomiczny sposób na ekologiczne jedzenie i dwa razy tańsze niż kupowanie gotowego produktu w sklepie. Wymaga jedynie wysokiej jakości mąki, dobrego przepisu i chęci. Dlaczego warto piec w domu?
O chlebie słów kilka
Czy zdajesz sobie sprawę, jak bogate w minerały i witaminy jest pieczywo? Chleb zawiera aminokwasy oraz inne substancje odżywcze, które ciężko znaleźć w innych produktach spożywczych. Chleb bowiem bogaty jest w nim witaminy z grupy B w tym B1, B2, oraz witaminę E. Warto wiedzieć, że dobrze zrobiony chleb posiada nawet 30% dziennego zapotrzebowania na miedź, cynk i żelazo.
Jak piec chleb?
Upieczenie chleba wcale nie jest bardzo skomplikowane. Wystarczy mąka i odpowiedni piekarnik. Dla osób, które są początkujące, istnieją gotowe mieszanki na chleb. Dzięki nim nie trzeba samodzielnie dobierać proporcji. Wymaga jedynie odpowiedniej ilość wody, by powstało ciasto. Dużym atutem pieczenia samemu chleba jest możliwość dodawania dodatków, aby podkręcić smak pieczywa. Można znaleźć je w Internecie i marketach. Przykładowo mogą być to pestki z dyni lub żurawina. Możemy samodzielnie skomponować nowy smak — taki, jakiego nie znajdziemy nigdzie w sklepie.
Jak uzyskać tańszy chleb niż w sklepie?
Pieczenie w domu jest tańsze i bardziej się opłaca — szczególnie przy rosnących ciągle cenach. Przygotowując chleb z najtańszej mąki na rynku i piekąc w piekarniku elektrycznym, można bardzo mocno zredukować koszty. Mitem jest też to, że jest to czasochłonny proces, bowiem chleb wyrasta praktycznie bez naszej pomocy, samo pieczenie odbywa się w piekarniku.